{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer
Mann og to barn sorterer avfall under kjøkkenbenken.

Slik lager du et supert system for kildesortering under kjøkkenbenken

Har du et godt system under kjøkkenbenken, går kildesorteringen av seg selv.

Gode vaner starter med et godt system, der alle typer avfall har sin plass. Det er enklere enn du tror. Slik kommer du i gang:

Lag et grunnleggende system

Start med å finne fem bokser du kan kildesortere i.

Du trenger fire bokser eller bøtter, og ett trådstativ til:

  • papir, papp og drikkekartonger
  • plastemballasje
  • restavfall
  • glass- og metallemballasje
  • stativ til matavfallsposer, her anbefaler vi HRAs eget trådstativ, som bidrar til å redusere lukt.

Ikea, Jernia og Clas Ohlson er blant leverandørene som selger mange ulike løsninger for avfallshåndtering. Noen er integrert i kjøkkeninnredningen, andre kan man kjøpe separat.

Plasser boksene lett tilgjengelig der avfallet oppstår. Det kan være i skapene under kjøkkenbenken eller i en stor kjøkkenskuff. Har du liten plass, velger du små bokser, et eksempel på dette er boksene du får kjøpt fra kildeboksen.no.

Jernia og Clas Ohlson er også blant leverandørene som tilbyr plassbesparende sett for kildesortering som passer inn i et 60 centimeter bredt kjøkkenskap. 

I dag finnes det mange funksjonelle og estetiske kildesorteringsløsninger, også for små boliger.

En kurv til elektronikk

Både elektronikk og farlig avfall inneholder miljøgifter. Avfall som inneholder miljøfarlige stoffer kan føre til alvorlige skader på mennesker og miljø dersom det ikke behandles forsvarlig.

Ha et fast sted der du samler opp og oppbevarer alt du har liggende av elektrisk eller elektronisk avfall. Du kan levere det inn i en butikk som selger tilsvarende produkt eller ta det med til en gjenvinningssasjon. Da blir 90 prosent av materialene gjenvunnet og farlige stoffer håndtert forsvarlig. Det kan være smart å oppbevare dette i en kurv med hanker, så kan du lett ta det med deg når du skal levere det fra deg.

Handlenett til lyspærer, panteflasker og batterier 

Batterier og lyspærer kan du levere inn på matbutikken eller på en av gjenvinningsstasjonene våre. Det kan være smart å oppbevare dette avfallet i et handlenett som henger i gangen, slik at du lett kan ta det med deg på vei til matbutikken. Da har du også noe å ha matvarene i når du skal hjem. Et handlenett eller lignende er også en smart sted å oppbevare tomme panteflasker som skal pantes på matbutikken.

For liten plass under benken?

Når det gjelder systemer, er det ikke alltid nødvendig å tenke avfallsbeholdere under kjøkkenbenken. Bruk det du har av oppbevaringsmuligheter. En hylle i et skoskap kan for eksempel fungere fint til panteflasker.

Har du lite plass i skuffer og skap kan du plassere avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet, eller i pene handlenett hengende fra kroker og knagger.