{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer

Derfor er det viktig å kildesortere!

I en gjennomsnittlig restavfallsbeholder er over halvparten feilsortert. Hadde avfallet havnet i riktig dunk, kunne det blitt gjenvunnet til nye produkter og råvarer. Det er en viktig årsak til at vi nå henter restavfallet sjeldnere ved å "halvere" restavfallsbeholderen.

Det fine er at alle kan bidra for at det skal bli bedre! 


Kildesortering er bra for miljøet

56 % av en gjennomsnittlig restavfallsbeholder består av feilsortert avfall. Altså avfall som kunne vært kildesortert, og blitt til noe nytt.

Når du kildesorterer, bidrar du til å holde ressursene i kretsløpet. Slik at de kan brukes flere ganger. Det betyr at når vi kaster ting i restavfallet som kunne vært sortert ut – tar vi dyrebare ressurser ut av kretsløpet. Her ligger potensialet, og vi trenger din hjelp til å nå målet sammen med alle andre i HRA-land!

...og bra for lommeboka

God kildesortering er altså bra for miljøet, men også for lommeboka di. Øker våre kostnader, øker også dine. Å drive en tjeneste til selvkost betyr at vi ikke kan ta mer betalt enn hva det koster, men også at kostnadene i sin helhet betales av innbyggerne i form av gebyr. Glass- og metallemballasje får vi betalt for når vi leverer det til materialgjenvinning.

Restavfallet blir sendt til forbrenning, og er fryktelig kostbart å bli kvitt. Her har den nasjonale CO2- avgiften blitt en betydelig kostnad for oss – og dermed for deg.

Sorterer vi restavfallet og de andre avfallstypene bedre, er det fullt mulig å det nasjonale gjenvinningsmålet på 65 prosent. I Vestfold har de greid det! Vi har troa på at vi også får det til sammen på Hadeland og Ringerike.

Alle må kildesortere

Er det frivillig å kildesortere? Faktisk ikke. Plikten til kildesortering, står i renovasjonsforskriften for alle fem kommunene som er tilsluttet HRA.

Gå til Renovasjonsforskriften for HRA-kommunene på Lovdata (side åpner i ny fane)

Lignende renovasjonsforskrifter finnes over hele landet. På samme måte som lover, er forskrifter bindende både for innbyggerne og myndighetene.
Dersom vi oppdager feilsortering, kan renovatøren melde avvik, og ikke tømme dunken før neste ordinære hentedag.

Heldigvis er de aller fleste innbyggerne flinke til å følge kravene.
Vi takker alle dere som bidrar for at vi når målene om bedre kildesortering!

 
Beregningene er gjort på tall fra 2022 og plukkanalyse fra 2023.