{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer
Bilde av mann som har vunnet i kartonglotteriet som holder kubbe med melkekartonger

Svein fra Hønefoss vant 10 000 kroner på å brette drikkekartonger

Svein Løchsen fra Hønefoss har skylt, brettet og stappet siden returkartonglotteriet startet i 1997. Nå har han vunnet 10 000 kroner for innsatsen.

Svein Løchsen fra Hønefoss har skylt, brettet og stappet siden returkartonglotteriet startet i 1997. Nå har han vunnet 10 000 kroner for innsatsen.

– Dette var moro! Jeg har brettet drikkekartonger i alle år. Det har liksom alltid vært meg som har vært sjefsbretteren, men jeg skrev konas navn på. Etter at hun gikk bort, har jeg satt på mitt eget, forteller Svein Løchsen.

Gjenbrukes mange ganger

Onsdag 11.03. fikk han overbrakt diplom fra HRA, som er ansvarlig for å samle inn drikkekartonger på Ringerike og Hadeland. Selv om de stadig de trekker ut lokale vinnere av det nasjonale kartonglotteriet, er de klare på hvem som høster den største gevinsten.

– Den aller største vinneren i drikkekartonglotteriet, er miljøet. Å gjenvinne brukte kartonger krever langt mindre energi enn å produsere papir av nytt trevirke. En drikkekartong kan ha opptil seks-sju liv framfor seg som for eksempel Grandiosa-emballasje, forteller kommunikasjonssjef Åse Toril Krågsrud.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk, forteller Gunnar Moen. Han er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge, som administrerer lotteriet.

– Store vinnersjanser

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år. Legger du disse etter hverandre, kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger.

Hvert avfallsselskap trekker ut lokale deltakerkubber basert på innbyggertallet. Til sammen trekkes kartonger fra 84 steder i landet. Disse deltar så i det nasjonale lotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Til sammen deltar det maks 188 kubber/enkeltkartonger hvert kvartal, og i løpet av et år trekkes det 124 pengepremier.

– Er du først trukket ut som deltaker blant kartongene fra HRA, er det derfor relativt store vinnersjanser i det nasjonale lotteriet, forteller Krågsrud.

Slik deltar du

– Det er få pengelotterier som ikke krever pengeinnsats i Norge, sier Krågsrud, og legger til at innsatsen for å delta i kartonglotteriet burde være overkommelig for de fleste.

– Fra 2017 er hver enkelt kartong nå et lodd. For å vinne 10 000 kroner, holder det at du skriver navn og telefonnummer på den du ønsker skal vinne på kartongen som du har skylt og brettet først. Vinneren kan være både lag, bedrifter og privatpersoner. Kartongene legger du løst sammen med papir og papp i den grå beholderen hjemme, forteller Krågsrud.

For å vinne 100 000 kroner må du fortsatt skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i den sjuende til en kubbe.

– Du skal jo kaste kartongen uansett, så hvorfor ikke skylle den og skrive på navn og telefonnummer. Dette kan alle gjøre, oppfordrer Løchsen.