{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer

Rosita vant 10 000

Rosita Mills har skylt, brettet og returnert kartonger siden starten i 1997. I oktober ble hun trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og vant 10 000 kroner.

– Jeg ble så sjokkert, forteller Rosita Mills fra Åsbygda, om da hun fikk beskjed om at hun hadde vunnet 10 000 korner i Returkartonglotteriet.

Grønt og kortreist

Mills kom til Norge fra England i 1985, og er en miljøbevisst dame som velger grønne og kortreiste løsninger når hun kan. Familien Mills har blant annet drevet med kjøkkenhage siden de flyttet til Norge, og fant det helt naturlig å bli med på å skylle, brette og returnere kartonger da ordningen ble innført i 1997.

– Det var en stund jeg var usikker på om det var slutt på ordningen, forteller Mills. Men hun fortsatte den viktige jobben med å returnere kartonger uansett.

Kartongpengene går til drivhus

Rosita Mills har tre barn og to barnebarn. Sammen med dem planter hun trær og sår grønne ideer. Barnebarna går utvilsomt en god skole i å brette kartonger. Pengepremien vil antakeligvis også sørge for at det spirer og gror videre i Åsbygda.

– Jeg sparer til drivhus. Det jeg har er falleferdig og tatt av vinden, forteller den glade vinneren.

124 vinnere i året

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong i året her i landet. Legger du disse kartongene etter hverandre, kommer du tur-retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. 

Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet "skyll, brett og stapp". Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Men den største vinneren i dette lotteriet er uten tvil miljøet.

Gjenbrukes sju-åtte ganger

Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-eske.

Grønt Punkt Norge administrerer returordningen for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften på drikkevareemballasje – som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

Fakta om kartonglotteriet

  • Skyll og brett kartongen
  • Legg kartongen løst i beholder for papp og papir. Ikke bruk pose.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Både enkeltkartonger og kubber er med i trekningen av 10.000 og 100.000 kroner. 
  • Du kan delta med store og små kartonger, med og uten kork. Korken kan henge på, og blir skilt ut senere i prosessen.
  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i landet. Mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger, avhengig av innbyggertall i kommunen. Til sammen 188 hvert kvartal. Kubbene og enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.