{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer

Nå får du som bor i Lunner hentet emballasje av glass og metall hjemme

Pressemelding 17.09.19

Nå får du som bor i Lunner hentet emballasje av glass og metall hjemme

Nå slipper innbyggerne i Lunner å dra på butikken eller gjenvinningsstasjonen for å levere glass- og metallemballasje.

– Vi innfører dette for å kunne gjenvinne enda mer emballasje av glass og metall. Alle kommuner som har innført henteordning andre steder i landet, har fått inn mer emballasje enn tidligere. Det er godt nytt for miljøet, for glass kan gjenvinnes nærmest i det uendelige, forteller kommunikasjonssjef Åse Toril Krågsrud i HRA.

Tirsdag startet utrullingen av nye beholdere i Lunner, etter at Jevnaker og Hole startet henteordning for glass- og metallemballasje tidligere denne måneden.

–  Det er for tidlig å trekke konklusjoner, men tendensen er at vi tydelig får inn mer glass- og metallemballasje før. I tillegg håper vi at det blir mindre av denne avfallstypen i restavfallet. Restavfallet forbrennes og blir til strøm og varme, mens denne avfallstypen blir gjenvunnet til ny emballasje, opplyser Krågsrud.

Du kan få hentevarsel

Beholderne rulles ut i september og oktober. Deretter starter innhentingen fra uke 44. Som kunde får du henting hver hver 8. uke. Det vil si at vi skriver desember før alle med nye beholdere har fått tømt den første gang. Ukedagen blir den samme som du har på de andre dunkene, sier Krågsrud, som anbefaler alle å laste ned mobilappen «HRA».

– Laster du ned appen, vil du få en påminnelse før vi kommer og henter. Da rekker du trille fram dunken, dersom du pleier å gjøre det, forteller Krågsrud, som har en liten bønn på vegne av kollegaene, som tømmer avfallet.

– Gutta i HRA Transport som henter avfallet setter veldig pris på at håndtakene på dunkene er vendt mot dem når de kommer. De har en svært fysisk krevende jobb, og tømmer opptil 600 beholdere på en dag. Dersom alle bidrar litt ved å snu beholderen med håndtaket ut, så blir jobben både enklere og tryggere for dem.

Dette kan du kaste i ny beholder

– Folk kan sortere mer glass- og metallemballasje enn de kanskje er klar over. Kaviar- og majonestuber er et eksempel på dette, sier Krågsrud, og legger til at ikke alt av glass og metall er emballasje.

– Ha som tommelfingerregel at er det emballasje av glass og metall, kan du kaste det i ny dunk. Drikkeglass, ildfaste former og skroget på barnevogner er ikke emballasje. Er du usikker, anbefaler vi å sjekke produktet. Det er ofte merket ved et trekantet gjenvinningssymbol med bilde av en hermetikkboks og en glassflaske. I tillegg kan du søke opp produktet på HRAs hjemmeside eller sortere.no og få svar der, forteller Krågsrud.

Glass er det folk feilsorterer oftest

– Gamle vinglass i krystall kan for eksempel inneholde bly. Drikkeglass, ildfaste former, knuste speil og porselenskrus er ikke emballasje. De kan inneholde stoffer som ødelegger for gjenvinningsprosessen, sier Krågsrud, som også ber folk være obs på farlig avfall.

– Hårsprayer har ofte rester av gass i seg, og skal være merket med et rødt faresymbol. Da kan du være trygg på at de ikke sorteres som glass- og metallemballasje, men farlig avfall.

Gran neste år

 

Gran neste år
– Enkelte av henterutene våre krysser kommunegrensene, slik at innbyggere i to kommuner omfattes av samme rute. For at vi skal favne alle innbyggerne som bor i Lunner, må vi derfor ta med enkelte ruter som også går inn i Gran. Det samme gjorde vi da vi kjørte ut dunker i Jevnaker. Det betyr at rundt 370 husstander i Gran vil få ny dunk og tømming innen årsskiftet, opplyser Krågsrud.

Etter planen får resten av Gran nye beholdere neste år.

- Vi tar en pause i utkjøringen mens vinteren er her, men er klare for fullt med å kjøre ut fra våren og utover sommeren og høsten, avslutter Krågsrud.