{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer
Kartongvinner holder vinnerkartong og premiediplom.

Liv Olaug brettet kartonger og vant 10 000

Liv Olaug Haug fra Jevnaker har skylt, brettet og stappet drikkekartonger så lenge hun kan huske. Nå er hun belønnet med 10 000 kroner for innsatsen.

– Wow! Oi! Jeg har samlet kartonger i mange, mange år, men sjelden tenkt på at jeg faktisk kan vinne, sier den glade pensjonisten.

Liv Olaug Haug hadde klart å få hele ni kartonger i en tiende, skrevet navn og telefonnummer og levert kubben i beholderen for papp, papir og kartong. Slik hun alltid gjør. Og denne gangen ble det premie!

– Det var en veldig hyggelig overraskelse, sier Haug, og forteller at premien nok blir brukt på sommerens ferietur til Vestlandet.


Gjenbrukes mange ganger
Fredag 21. mai fikk Haug diplom fra HRA, som er ansvarlig for å samle inn drikkekartonger på Ringerike og Hadeland. Selv om HRA stadig trekker ut lokale vinnere av det nasjonale kartonglotteriet, er de klare på hvem som høster den største gevinsten. 

– Den aller største vinneren i drikkekartonglotteriet, er miljøet. Å gjenvinne brukte kartonger krever langt mindre energi enn å produsere papir av nytt trevirke. En drikkekartong kan ha opptil seks-sju liv framfor seg som for eksempel Grandiosa-eske, forteller kommunikasjonssjef Åse Toril Krågsrud, og minner om at kartongene skal puttes rett i papirbeholderen – og ikke i pose.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk, forteller Gunnar Moen, ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge, som administrerer lotteriet. Lotteriet startet opp i 1997.

Store vinnersjanser

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år. Legger du disse etter hverandre, kommer du tur-retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger.

Hvert avfallsselskap trekker ut lokale deltakerkubber basert på innbyggertallet. Til sammen trekkes kartonger 84 steder i landet. Disse deltar så i det nasjonale lotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Til sammen deltar det maks 188 kubber/enkeltkartonger hvert kvartal, og i løpet av et år trekkes det 124 pengepremier.

– Er du først trukket ut som deltaker blant kartongene fra HRA, er det derfor relativt store vinnersjanser i det nasjonale lotteriet, forteller Krågsrud.

Slik deltar du
– Det er få pengelotterier som ikke krever pengeinnsats i Norge, sier Krågsrud, og legger til at innsatsen for å delta i kartonglotteriet burde være overkommelig for de fleste.

– Vinneren kan være både lag, bedrifter og privatpersoner. Kartongene legger du løst sammen med papir og papp i den grå beholderen hjemme, forteller Krågsrud.

For å vinne 100 000 kroner må du fortsatt skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i den sjuende til en kubbe. Og det har Haug tenkt å fortsette med.

Fakta om kartonglotteriet

  • Skyll og brett kartongen
  • Legg kartongen løst i beholder for papp og papir. Ikke bruk pose.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Både enkeltkartonger og kubber er med i trekningen av 10.000 og 100.000 kroner. 
  • Du kan delta med store og små kartonger, med og uten kork. Korken kan henge på, og blir skilt ut senere i prosessen.
  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i landet. Mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger, avhengig av innbyggertall i kommunen. Til sammen 188 hvert kvartal. Kubbene og enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.