{{warning.boldText}} {{warning.text}} Les mer

Jane og barna vant 10.000

Jane Christin Kristiansen (34) fra Jevnaker har vunnet 10.000 kroner fordi hun leverer melkekartongene sine til gjenvinning.

– Oh my god! Tuller du med meg? Nå ble jeg glad, sier en veldig glad Jane Christin Kristiansen når HRA ringer for å fortelle at hun er trukket ut.

Hun er alene med tre barn på 8, 10 og 15 år, og sier at pengepremien bidrar til at hun endelig kan ta med barna sine på ferie.

Takker sønnen

Kristiansen er opptatt av kildesortering, og har skylt, brettet og levert kartonger i årevis. Men det var først etter at sønnen Christian (10) var på skolebesøk hos HRA i fjor høst at hun begynte å skrive navn og telefonnummer på kartongen.

– Han kom hjem og fortalte at vi kunne vinne penger om vi skrev på navn og nummer på kartongen. Siden har vi gjort det, forteller Kristiansen.

Christian og lillebror Leon Aaron (8) er enige om at de skal fortsette med det – og at de vil bruke premiepengene på tur til Syden.

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartonger per år, og legger du disse etter hverandre, kommer du tur-retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet «skyll, brett og stapp». Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten.

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongene samlet inn av Hadeland og Ringerike Avfallsselskap (HRA) at den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Det er en veldig hyggelig del av jobben å få lov til å ringe vinnere av kartonglotteriet. Og ganske rørende når mottakeren er så glad og takknemlig som Jane Christin Kristiansen, sier June Persdatter Bjørkli, kommunikasjonsrådgiver i HRA.

– Og så er det ekstra gøy at sønnen Christian plukket opp dette da han var på skolebesøk hos oss. Jeg underviser selv fjerdeklassingene, og oppmuntrer både elevene og skolene til å levere kartonger og skrive på navn og nummer, sier Bjørkli.

Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner kan være med i trekningen. Ikke alle vinner, men miljøet vinner uansett når du kildesorterer.

Kan gjenvinnes sju-åtte ganger

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen, ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

Fakta om kartonglotteriet

  • Skyll og brett kartongen
  • Legg kartongen løst i beholder for papp og papir. Ikke bruk pose.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Både enkeltkartonger og kubber er med i trekningen av 10.000 og 100.000 kroner. 
  • Du kan delta med store og små kartonger, med og uten kork. Korken kan henge på, og blir skilt ut senere i prosessen.
  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i landet. Mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger, avhengig av innbyggertall i kommunen. Til sammen 188 hvert kvartal. Kubbene og enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.