Våre gjenvinningsstasjoner tar imot både hele og brukbare klær, tekstiler og sko, og ødelagte klær og tekstiler.
Hva innebærer begrepet tekstiler?
Begrepet tekstiler betyr i denne sammenheng klær, duker, sengetøy, gardiner og liknende.
Tekstilene må være tørre og rene. Men de trenger ikke være hele.
Det som ikke samles inn sammen med klær, tekstiler og brukbare sko er:
- Tekstiler som er grisete, full av maling eller intens lukt, kan ikke brukes om igjen eller materialgjenvinnes. Disse vil fortsatt være restavfall.
- Ødelagte, utslitte eller møkkete sko.
- Dyner, puter, madrasser og tepper.
140 tonn tekstiler kan reddes
Analyse av restavfallet vårt på Hadeland og Ringerike viser at i snitt fire prosent av innholdet i restavfallsdunken vår er tekstiler. I sum utgjør det rundt 140 tonn i året. Mye av disse tekstilene kunne blitt brukt om igjen – dersom de hadde blitt sortert riktig.
Målet med de nye reglene er at en større del av avfallet vårt kan brukes på nytt eller materialgjenvinnes.
Restavfallet vårt går til forbrenning (energigjenvinning), og ressursene går tapt. Det er også en stor kostnad. Når vi sorterer mer, sparer vi både naturen for uttak av ressurser – og lommeboka. Vinn-vinn.
Klær og tekstiler krever betydelig energi- og naturressurser i produksjon. Derfor er det viktig at vi unngår unødvendig forbruk, og tar godt vare på tekstilene slik at de varer lengst mulig.
Ny type bokser
Vi har sammen med renovasjonsselskapene GLØR, Horisont IKS, SØIR og Sirkula inngått en felles avtale med selskapet Fileks.
Fileks blir eneleverandør av innsamlingsbokser på alle våre gjenvinningsstasjoner fra 2025. For tiden har leverandøren problemer med å levere nok innsamlingsbokser til alle stasjoner, og dette beklager vi. Innsamlingsboksene kommer på plass så snart som mulig, og skal merkes tydelig med sorteringsmerker som viser at du kan levere både hele og ødelagte tekstiler i disse boksene.
Merk at det det er kun ødelagte sko, og tilgrisede tekstiler som skal i restavfallet.