I en gjennomsnittlig restavfallsbeholder, er over halvparten feilsortert. Hadde det havnet i riktig dunk, kunne det blitt gjenvunnet til nye produkter og råvarer.
Generalforsamlingen behandlet 23.01.25 saken om at restavfallet skal hentes hver fjerde uke.Dette er ikke formelt vedtatt før protokollen er undertegnet. Foreløpig er oppstart satt til våren. Vi vil både annonsere og informere godt i forbindelse med oppstart.
Mye kunne vært kildesortert i restavfallsbeholderen
HRA har et mål om at 65 prosent av avfallet skal kunne materialgjenvinnes innen 2035. I en gjennomsnittlig restavfallsbeholder, er bare 44 prosent reelt restavfall. Resten kunne vært kildesortert. Når du kildesorterer, bidrar du til å holde ressursene i kretsløpet, slik at de kan brukes flere ganger – og blir til noe nytt.
Når vi kaster ting i restavfallet som kunne vært sortert ut, tar vi dyrebare ressurser ut av kretsløpet. Her ligger potensialet, og vi trenger din hjelp til å nå målet sammen med alle andre i HRA-land.
En tjeneste for alle
Gjennom å endre hentefrekvensen for restavfall, «dytter vi fram» bedre kildesortering. Renovasjonsordningen er organisert som en fellestjeneste, og ikke en individbasert ordning. Det betyr at ordningen gjelder alle. For noen vil endringen ikke bli særlig merkbar, for andre vil det kreve litt mer.
God kildesortering er bra for miljøet, men også for lommeboka di. Gjør vi ikke noe, vil gebyret øke mer. Øker våre kostnader, øker også dine. Å drive en tjeneste til selvkost, betyr at vi ikke kan ta mer betalt enn det tjenesten koster, men også at kostnadene i sin helhet betales av innbyggerne i form av gebyr.
Restavfall er dyrt
Glass- og metall får vi betalt for når vi leverer det til materialgjenvinning. Restavfallet blir sendt til forbrenning, og er fryktelig kostbart å bli kvitt. Her har den nasjonale CO2-avgiften blitt en betydelig kostnad for oss – og dermed for deg.
De fleste kommunene rundt oss har hatt fire ukers intervall for restavfall i flere tiår, for eksempel i mjøsregionen. Andre selskaper, som Vesar i Vestfold og Agder renovasjon, har nylig endret til fire uker. Det gjør oss trygge på at det skal gå bra i HRA-land også.
I løpet av våren får alle husstander et magasin i posten. Der vi du finne masse informasjon og tips om kildesortering og god informasjon om den nye ordningen.
Nedenfor finner du svar på det vi opplever at de fleste lurer på.
-
Når skjer endringen?
Oppstart er satt til 1. april, med forbehold om at det kan bli senere. Vi driver for fullt og planlegger nå. Vi har mange ruter, og en stor kabal som skal gå opp.
-
Hvorfor skjer endringen nå?
Over halvparten av en gjennomsnittlig restavfallsdunk er feilsortert. Ved å gå over til samme henteintervall som de fleste kommunene rundt oss, «dytter vi fram» bedre kildesortering. Restavfallet er også en dyr avfallstype å håndtere. I likhet med andre avfallsselskaper har vi også måttet betale langt mer for varer og tjenester vi er avhengige av i hverdagen. Og øker våre kostnader – øker også dine. Det ligger dermed også en innsparelse i biler og mannskap ved å ikke kjøre like ofte.
Kort oppsummert endrer vi hentefrekvensen for:- bedre kildesortering hjemme
- økt materialgjenvinning
- redusere mengden restavfall
- et mer bevisst forhold til forbruket vårt
- å holde renovasjonsgebyrene så lave som mulig
-
Hva er deres viktigste tips for bedre kildsortering og plass i dunkene?
- Lag deg et godt sorteringssystem under kjøkkenbenken .
- Frisk opp sorteringskunnskapene dine.
- Skriv ut vår sorteringsguide og heng opp på f.eks. innsiden av et skap på kjøkkenet.
- Last ned appen Sortere (lenke åpner i ny fane) Eller gå inn på nettsiden sortere.no (lenke åpner i ny fane).
- Det meste vi handler i butikken har sorteringsmerker. Sjekk produkter og emballasje før du sorterer.
- Kildesorter matavfallet og ikke kast det i restavfallet. Mat i restavfallet vil gi mer lukt når det hentes sjeldnere.
- Husk å klemme pappemballasje flatt før du legger det legger det i beholder for papp, papir og drikkekartong.
- Har du av og til mer avfall enn du får plass til i dunkene? Lever det til en av gjenvinningsstasjonene våre. Mye er gratis å levere for privatpersoner, med unntak av restavfall.
- Har du jevnt over mer avfall enn du får plass til i dunkene? Bestill større dunk! Det er kostnadsfritt på alt utenom restavfall.
- Plastemballasje: Sett ut en ekstra sekk.
- Du kan sette ut en gratis ekstrasekk til restavfall inntil tre ganger i året. Vi ser nå på hvordan dette kan løses i praksis, og kommer tilbake til mer informasjon om dette.
-
Hvordan bestiller jeg ny dunk?
Vi oppfordrer alle til å prøve ut hvordan det går først, med minst en runde med ny hentefrekvens (åtte uker) før det gjøres beholderendringer. Prøv aktivt å kildesortere bedre!
Fungerer ikke dette, og du har mer avfall over tid, kan du bestille større dunker ved å logg inn på Min side og bestille.Skal du ha større beholder for restavfall, øker gebyret.
- Standardgebyr dekker 140 liter.
- Utvidet abonnement 1, 240 liter, 9.132 kroner
- Utvidet abonnement 2, 360 liter, 14.839,50 kroner
De andre avfallstypene er uten ekstra kostnad.
Standard beholder er 140 liter.- Papir, papp og drikkekartong: 240 og 360 liter.
- Matavfall: 240 liter.
- Glass- og metallemballasje: 240 liter.
- Plastemballasje: Sett ut en ekstra sekk i tillegg.
-
Hva med oss som bor i borettslag med trangt avfallsrom?
Vi oppfordrer alle til å prøve ut hvordan det går først, med minst en runde med ny hentefrekvens (åtte uker) før det gjøres beholderendringer. Prøv aktivt å kildesortere bedre!
Vi bistår mer enn gjerne med gode råd og veiledning til god sortering. Vi hjelper gjerne til med å finne løsninger for alternative beholdersammensetninger hos dere, dersom det er behov for det.
-
Hva med oss som har bleiebarn?
Vi vet det kan være mer krevende å redusere restavfallsmengden om du har ett eller flere bleiebarn, fordi en reelt har mer restavfall.
Samtidig vet vi også fra nasjonale undersøkelser at småbarnsforeldre dessverre er blant gruppene som er dårligst på kildesortering, og dermed har stort potensiale for forbedring.
Les gjerne de andre tipsene og rådene i denne saken.
Vi vil tilby bleieavtale for barn opp til en viss alder, og kommer tilbake til mer informasjon før ordningen trer i kraft. -
Jeg trenger ikke større dunk, men har mer restavfall av og til
Har du mer restavfall en gang i blant, kan du levere dette på gjenvinningsstasjonen til kostpris.
I tillegg får alle muligheten til å sette ut én HRA-merket ekstrasekk til restavfall inntil tre ganger årlig. Vi vil komme tilbake med informasjon om hvordan vi organiserer dette. -
Hvordan finner jeg ut når dere henter hos meg?
- Appen «HRA»: Her får du oversikt over dine hentedager, og du kan aktivere varsling på telefonen i forkant av hentedag.
- hra.no: Her kan du enkelt søke opp hentedagene som gjelder for din adresse.
- Hentekalender: Om du ønsker å ha henteinformasjonen på papir, kan du laste ned og skrive ut hentekalenderen din fra nettsiden vår. NB! Forbehold om endringer.