Avfall som er farlig

Mange lurer både på hva som er farlig avfall og hva en skal gjøre med farlig avfall. Vi har derfor lagd en oversikt med nyttige tips.

Dette gjør du med det farlige avfallet:

Farlig avfall: Maling, lim, lakk, white spirit, oljeprodukter, rødsprit, salmiakk, vindusspylevæske, avfettingsmidler, bonevoks, låsolje og andre bilpleiemidler, fotokjemikalier, sølvpuss, neglelakk, blykorker, kvikksølvtermometer, korrekturlakk.

Levér til HRA’s gjenvinningsstasjoner. Private leverer gratis.

EE-avfall: Elektriske ovner, lysarmatur, lamper, lysstoffrør, sparepærer, vaskemaskiner, kjøleskap, frysebokser, komfyrer og kjøkkenmaskiner, TV-apparat, PC-er, TV-spill, fjernstyrte biler, bøker med lydeffekter, leker som blinker eller bråker og andre elektroniske leker, ur, klokker, elektriske måleapparater, hårfønere, elektroniske tannbørster, mobiltelefoner, trådløse telefoner, elektroniske verktøy, ledninger og kabler. Spesielt savner vi småapparater som mobiltelefoner og lignende.

Levér til en butikk som selger den typen produkt du vil kvitte deg med, eller levér gratis til en av HRA’s gjenvinningsstasjoner.

Trykkimpregnerte materialer: Skal du kaste terrassebord, gammel huskledning, hagemøbler eller gjerdestolper er det store muligheter for at disse er impregnert med krom, kobber og arsen. Dette skal leveres som farlig avfall. Det er forbudt å selge denne typen materialer i Norge. Det er kun lov å selge materialer som er impregnert med kobber.

Levér dette til HRA’s gjenvinningsstasjoner.

PCB-holdige vinduer: Alle isolerglassvinduer produsert mellom 1965 og 1975 (vinduer produsert i utlandet fram til 1980). Produksjonsåret står som regel i avstandslisten mellom glasslagene. Er du usikker skal vinduet leveres som om det inneholder PCB.

Levér hele (med karm) til en gjenvinningsstasjon.

Medisinrester: Levér til et apotek.

Ammunisjon, sprengstoff, fyrverkeri: Kontakt politiet.

Copyright © 2015. All Rights Reserved Hadeland og Ringerike Avfallsselskap AS.